» Yönetici Girişi

Rize

Trabzon

Samsun

İl isimlerine tıklayarak hava durumu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü

Fatih Sultan Mehmet

Fatih Sultan Mehmet'in 1461 yılında Trabzonu fethi ile Osmanlı İmparatorluğunun egemenliğine giren bölgemiz, yine Fatih'in 1473 Otlukbeli savaşı ile Artvin ve çevresi Osmanlı egemenliğine girmiştir.

1877-78 Osmanlı-Rus savaşı ( 93 Harbi ) ile ilçemiz Ruslar tarafından işgal edilmiştir.

13 Temmuz 1878 Berlin antlaşması ile; Artvin, Ardanuç, Şavşat ve Borçka ilçelerini kapsayan yerler ile Kemalpaşa bucağı ve köyleri 1879 yılında resmen kesinleşen Osmanlı-Rus sınırı ile anavatandan koparıldı.

Bu işgaller sırasında Hopa-Kemalpaşa ve köylerinden Anadolunun Akçakoca, Gemlik, Sapanca, Yalova, Alemdağ (İstanbul) bölgelerine önemli ölçüde göç yaşanmıştır.

1.Dünya savaşında 23 Şubat 1915 Rus Lihayof deniz kuvvetleri birliği Hopa'ya girmiş, 2 yıl bölgeyi işgal altında tuttuktan sonra 17 Ekim 1917 Bolşevik ihtilali ile savaşa son vererek geri çekilmeye başlamışlar, 14 Mart 1917'de ilçemizi tamamen terketmişlerdir.

Milli kurtuluş savaşı sırasında T.B.M.Meclisi ile Ruslar, arasında yapılan , 16 Mart 1921 Moskova antlaşması ile Kars, Ardahan, Artvin ve Hopa Türkiye'ye bırakıldığı gibi ilçemizin Kopmuş mevkii ( Liman ile Esenkıyı köyleri arasındaki bölge ) ile Batum arasındaki bölge halkına PASAVAN ile karşılıklı geçiş hakkı tanınmıştır.

2.Dünya savaşı öncesi 13 Temmuz 1937 tarihinde Sarp sınır kapısı geçişlere tamamen kapatılmıştır.

1 Haziran 1933 tarih 2197 sayılı yasayla ilçemiz Artvin, Borçka ve Şavşat gibi Rize merkezli Çoruh vilayetine; 4 Ocak 1936 tarih 2885 sayılı yasayla merkezi Artvin olan yeni Çoruh vilayetine bağlanmıştır. Bu tarihe göre Hopa ilçesi; merkez bucağı 13 köy, Arhavi bucağı 30 köy, Kemalpaşa bucağı 10 köy ve Fındıklı bucağı ile 18 köyden oluşmakta idi.

1 Ocak 1948 tarih 5071 sayılı kanunla Fındıklı ilçe olmuş. Daha sonra 4 Aralık 1953 tarih 619 sayılı kanunla Rize iline bağlanmıştır.

1 Haziran 1954 tarih 6324 sayılı kanunla Arhavi ilçe haline getirildi.

Çoruh ilinin adı 15 Şubat 1956 tarih 6668 sayılı kanunla Artvin olarak değiştirildi.

Celal Karaşah
Tarih Öğretmeni

Orhantepe Mahallesi Defne Sokak No:16 Dragos - Kartal / İstanbul   ●   Tel: 0(216) 305 63 25 / 0(216) 371 39 97   ●   Fax: 0(216) 371 55 02