NEFER KUŞU AVCILIĞI

11.01.2018 13:47:37 1889 Hopa'mız

NEFER KUŞU AVCILIĞI

Söz konusu olan bu av,hemen denizden sonra başlayan Sultan Selim Dağlarının yaklaşık 500-600 metre rakımlı tepelerinde yapılmaktadır.

Bu tepelerdeki ağaçlar 8 metre yüksekliğinde 5 metre eninde açıklıklar tesis edilmek üzere budanır. Ve yan yana 5-10 adet olmak üzere boşluklar oluşturulr.Bu boşluklara 40 Mt2 cıvarında büyük ağlar yan yana olmak süretiyle asılır.Bu ağlara (Opice) denir.

Sonra bu boşluklardan geçit yapan kuşlar özellikle sabah ve akşam saatlerinde yakalanır. En yaygın avlaklar çok eski tarihlerde tesis edilmiş olan Esenkıyı (Azlağa) Köyünün tepelerindeki (Dolokala)daki yaban güvercini avlağı ve Başköy (Higi) deki ince kuş avlağıdır.

Şu anda bir gelenek olarak yapılan bu av eskiden besin temini amacıyla yapılırdı.Bu kuşlar taze olarak tüketildiği gibi tuzlayarak saklamak süretiylede tüketilirdi.Ayrıca ince kuşun tüylerinden kuş tüyü yastık doldurulurdu.

Halen nefer avı yapılmakla birlikte doğal hayatı ve vahşı yaşamı korumak maksadıyla yeni düzenlemeler getirilmiştir.